Työ, talvi ja vaara

Työ, talvi ja vaara

Talvivaaran kaivos saastuttaa ympäristöä. Saasteista ei kärsi pelkästään lähiympäristö, jossa puut ovat kummallisia, vaan vesistöjen välityksellä saasteet leviävät todella kauas ympäristöön, niin Oulun seudulle kuin Kainuusta eteläänkin. 

Kesällä katsoin lapsuuteni maisemia Pohjois-Savossa mieli maassa. Talvivaaran myrkyt olivat ”levinneet” tuohonkin järveen jonka vettä lapsena join, jonka vettä isäni, ukkini ja isoukkini olivat juoneet. 

Paljon kysymyksiä herää tavallisen äidin mieleen. Miten käy pohjavesien, entäs vesistöjen kalat, miten ympäristömyrkyt ja uraani siirtyvät ravinnosta ihmiseen. Pysyykö juomavesi hyvänä vai joudummeko kohta juomaan uraanivettä. Sairastuvatko lapsemme tulevaisuudessa esim. syöpään. Pientä ihmisen alkua seuratessa nousee kyyneleet silmiin, miksi tuhoamme tulevaisuuden, ympäristön, paikan jossa tulevien sukupolvien on elettävä.

Kaivostoimintaa puolustellaan työpaikoilla. Aivan kuten uuden ydinvoimalan rakentamistakin. Tiedän että töistä on pulaa. Olen itsekin työttömänä, mieheni on työttömänä ja paljon nuoria ammatin ja työkokemusta omaavia aikuisia on työttömänä. Lähisukulaisiani, myös mieheni, on ollut keikkatöissä Talvivaarassa, jotta olisi töitä edes joskus. Rahat on tiukassa, lapsiperheen elämä vaikeaa, mutta mietin, oikeuttaako työ tuohoamaan ympäristön satojen kilometrienkin päässä. En hyväksy ydinvoimaa enkä uraanikaivosta ”takapihalle” tai kauemmaksikaan. Työpaikkoja voisi luoda vaikka ympäristöystävällisiä energiamuotoja kehittämällä. 

Tällähetkellä Olkiluodossa koetetaan saada uusi ydinvoimala rakennettua. Uskomatonta että tuollaisella työmaalla ei osata edes käyttää oikeaa betonilaatua. Suomessa on kylmät talvet ja täällä ei kestä ihan kaikki niin kuin muualla Euroopassa. Talvivaarassakin on taidettu unohtaa jotain olennaista varoaltaita rakennettaessa. Tuommeko ydinvoimaloihimme uraanin ulkomailta, vai annammeko Talvivaaralle luvan uraanin tuotantoon sillä perusteella, että ”kyllähän me Suomessa osaamme suojella ympäristöä”, toisin kuin niissä maissa joista uraani meille nyt tuodaan. Millaisiahan ongelmia sitä muualla sitten on!

Talvivaarasta saadaan nikkeliä jonka hinta maailmalla on laskenut. Loppuuko Talvivaaran kaivostoiminta pian ja meille jää tänne jäljelle pelkät ympäristöongelmat. Altaat valuuttavat kaiken jätteen ympäristöön ja me kaikki saamme siitä kärsiä. Uskomatonta että tuollaisia ”laitoksia” on edes annettu rakentaa, jonkun täytyisi edes valvoa tarkemmin että asiat tehdään oikein, jottei arvokas ympäristömme saastu.


Noora Valkonen

Muhos