Mimmin kunta Muhos

Mimmin kunta Muhos

'Muhoksella kotisi sijaitsee luonnonkauniissa Oulujokilaaksossa, joka tarjoaa asukkaalleen viihtyisän ja turvallisen asumis- ja työskentely-ympäristön.' (www.esite.fi/muhos)

Olemmekin saaneet nauttia pitkästä ja  harvinaisen lämpimästä syksystä 2011. Odottelemme nyt ensimmäisiä oikeita pakkasia ja niiden myötä ensimmäistä vitivalkeaa lumipeitettä. Muhoksen keskustan kesäiset kukkaistutukset on kaivettu maasta ja viety talveksi lepäämään, uutta kesää odottamaan. Pian sytytämme Joulun valot.

Olisiko viimeistään nyt korkea aika myös Muhoksen keskustaajaman syyssiivoukselle? Näyttää nimittäin siltä, että kesän jälkeen puhdistustoimet sen parkkipaikoilla, pyörä- ja kävelyteiden varsilla, alikuluissa, vt 22: n pientareilla sekä kauppojen ym. liikkeiden liepeillä on tyystin jätetty tekemättä.

Erityisen pysyvä, runsas ja törkyinen siivottomuus vallitsee vt22:n varren  pensaikoissa liikenneympyröiden välisellä aluella. Niihin on viskelty metallitölkkejä, pulloja, pahvimukeja, pahvisia 'sixpack ja mäyräkoira'-suojia, tyhjiä tupakka-askeja, tupakantumppeja, pizza- ja pikaruokasuojuksia ja -papereita, aaltopahvia, lankunpätkiä, pankkikuitteja ja kaikkea muuta. Jos arvon lukija ei tätä jostain syystä usko, niin voin kehottaa häntä Jopea mukaillen: 'Meeppä ja katoppa ite.'

Otin tässä asiassa 24.10.2011 yhteyttä Muhoksen kuntaan. Sainkin sieltä nopean ja ystävällisen palautteen, jossa myönnettiin minun olevan 'aivan oikeassa'. Kunnasta (tekniset palvelut) todettiin Destian olevan vastuussa em. alueiden hoidosta aliurakoitsijanaan tässä Karjaluoto Oy. Lisäksi palautteessa todettiin kunnan olleen yhteydessä Destiaan ja pyytäneen korjaamaan tilanne.

Neljä viikkoa on nyt kulunut eikä mitään ole tapahtunut. Paitsi että törkyä on tullut lisää. Alkaa tuntua jo siltä, että se kuuluukin Muhoksen raitin kokonaiskuvaan samalla tavalla kuin kesän kukat ja talven valot!

Rohkenen kuitenkin epäillä tätä ja kysyä julkisesti Destialta ja Muhoksen kunnalta: 1. Miksi Destia (Karjaluoto Oy) ei ole hoitanut hommiaan? 2. Mikä on kunnan vastuu ja toimivalta kuntakeskuksen yleisen siisteyden ylläpidossa? sekä 3. Meinataanko yleensäkään jatkossa hoitaa keskustaajaman puhtaanapito?

Toinen asia on sitten se, että jotkin meistä muhoslaisista katsovat 'ikiaikaiseksi oikeudekseen' sotkea ja turmella yhteisen lähiympäristömme - 'olohuoneemme'  ja kulkuväylämme. Haluaisinkin virittää keskustelua, ja myös toimenpiteitä, miten tällainen toisista piittaamaton ja typerä käyttäytyminen saataisiin Muhoksellakin vähenemään. Tällöin me kaikki yhdessä voisimme todella nauttia uudistuvasta raitista sen kaikkina vuodenaikoina. 


Risto Nuutinen, Muhos


Kirjoitus on julkaistu Tervareitissä 22.11.2011.