Julkista sektoria tuettava

Julkista sektoria tuettava


Puheet julkisen sektorin paisumisesta ovat tuulesta temmattuja. Päinvastoin valtion työpaikkojen määrää on vähennetty oleellisesti viime vuosikymmeninä. Yksityinen sektori vain on taantumassa pienentynyt suhteellisesti enemmän rakennemuutoksen ja taantuman vaikutuksesta.

Suomen julkinen sektori työllistää muihin pohjoismaihin verrattuna pienemmän osuuden työllisistä. Muita pohjoismaita alhaisempi työllisyysaste selittyy osittain myös tällä.

Julkista sektoria tarvitaan yhä kansantalouden tehokkaampaan edistämiseen, mutta myös tuloerojen tasaamiseen. Eri arvioissa korostetaan Suomen vahvuuksiksi julkisen ja yksityisten instituutioiden toimintaa. Suomen kilpailukyvyssä julkisella sektorilla on yhä merkitystä.

Ei voi olla niin, että julkista puolta leikataan siksi, että tehtäisiin tilaa yksityisille kansainvälisille suuryrityksille. Näiden tarkoitus on yksinomaan tuottaa valtavia voittoja sijoittajilleen, aiheuttaen suurten tulojen karkaamista veroparatiisien kautta ulkomaille.

Björn Wahlroos kirjoitti uudessa kirjassaan, että maailman juomavedet voitaisiin yksityistää. Tämä suuren ajattelijan neronleimaus tarkoittaisi sitä, että köyhillä ja pienituloisilla ei olisi varaa juomaveteensä. Ihmisten terveys ja puhdas vesi ovat asioita, joita ei saa antaa markkinavoimien armoille. Yhtä hullu Wahlroosin tukema ajatus oli se, että lisääntymisoikeuksia ruvettaisiin huutokauppaamaan maailmalla. Vaikuttaa enemmän kiinalaiselta kuin ruotsalaiselta ajatusmaailmalta.

Veli Paasimaa

Kansanedustajaehdokas (vas.)

Muhos