Monien kylien Muhos

Monien kylien Muhos

Monien kylien Muhos

Muhoksen kunta muodostuu useista erikokoisista kyläyhteisöstä. Tämä on ollut rikkaus kunnalle. Kylät ovat olleet aktiivisia ja kehittäneet innokkaiden kylätoimijoiden avulla paikallisia palveluita.

Kylmälänkylässä on säilynyt kauppa paikallisen yrittäjän avulla. Siellä järjestetään monenlaisia palveluita. Kalettomanjärvi on kunnostettu virkistyskäyttöön. Kylällä sijaitsee koulu, lähiliikuntapaikka ja jääkiekkokaukalo. Myös metsästysharrastus on aktiivista. Talkootoiminta on vireää. Kylä on tiettävästi Suomen pisin kylä. Muhoksen keskustaan on 33 km. Pitkä kylä muodostuu monesta pienemmästä kylästä Tupusta Hopreeninperään. Taajamaan on tulossa myös kauan kaivatut katuvalot. Kylällä on vireä kylätoimikunta. Kylmälänkylällä näyttäisi olevan valoisa tulevaisuus.

Laitasaari jakautuu joen kahtapuolta. Maataloutta on molemmin puolin. Päivärinteen alueella on sairaalakiinteistö jossa on monipuolista toimintaa. Alueella on myös kauppa ja päiväkoti sekä alakoulu. Hevosharrastus on vilkasta. Eteläpuolella on myös alakoulu, jossa toimii Päivärinteen päiväkodin yksi lapsiryhmä. Viskaalin tiloissa toimii kasvava liha-alan yritys. Nuorisoseuran talo on aktiivisessa käytössä. Laitasaari-seura vaalii ja edistää Muhoksen Laitasaaren kylän historiaa.

Kunnan itä osassa sijaitsevat Mäntyranta, Honkala, Lehtoselkä ja Muhosperä. Koulua ei alueella ole mutta kovassa käytössä oleva, kunnostusta kaipaava, liikuntasali löytyy. Mäntyranta – Honkala –kylätoimikunta on aktiivinen. Se järjestää joka vuosi kyläpäivät. Alueella on monenlaista toimintaa: kokousten lisäksi talkoita, retkeilyä ja juhlia.

Muhokselta matkaa toiseksi kaukaisimpaan kylään, Sanginjoelle, on noin 20 km. Kauppaa ja koulua ei kylällä ole. Maatalouskin on lähes loppunut. Puutarha-alan yritys lopetti 2011 toimintansa. Kesämökki asutusta on joen molemmin puolin. Julkinen liikenne on pääasiassa koululaisvuoroihin sidottua liikennettä. Kirjastoauto liikennöi pienen tauon jälkeen. Nähtävyyksiä on jätinkirkko ja isot hiidenkivet. Katuvalot taajamaan tulivat pitkän odottelun jälkeen aktiivisten puuhamiesten ansiosta. Pirttijärvi vetää kalastajia puoleensa. Kunta on järjestänyt kuljetuksen torstaisin vanhuksille päiväkeskukseen ja muille asiointi mahdollisuuden. Seurakunta järjestää Juhannuksen seutuvilla suositun lauluillan, kävijöitä on Oulun ympäristöstä asti. Seurakunnan järjestämä seurakuntapiiri kerää väkeä kerran kuukaudessa, kiertäen eri taloissa.

Asutuksen lisäksi kaikille tutusta Leppiniemestä löytyy voimalaitos, sähkömuseo ja leirintäalue Lemmenpolkuineen. Lisäksi kunnasta löytyy Pälli, Suokylä, Kopsa, Montta, Perukka ja Ponkila.

Kuten näkyy, muodostuu Muhos monista isoista ja pienemmistä kylistä. Tulevilla päättäjillä on tehtävä huolehtia hyvällä yhteistyöllä kylien ja asukkaiden toiminnan turvaaminen. Vireä ja elinvoimainen kylä on muiden kylien ja koko kunnan etu.

Esko Jaukka