Muhoksen kunta ostaa media-aikaa

Muhoksen kunta ostaa media-aikaa

Muhoksen kunta ostaa media-aikaa

Onhan se hienoa lehdestä lukea, että Muhoksen kunta laittoi 19000€ mainokseen. Ostetaankohan seuraavaksi samalla rahalla vaikkapa taksin kylkeen "Mimmin kunta Muhos" logot? Tuossa kunnan ja Muhoksen Pikkujätti Oy:n tekemässä sopimuksessa on monta kohtaa jotka saavat ihmetystä aikaan. Kuten esimerkiksi:  ”Muhoksen kunnalla ei ole oikeutta media- ajan jälleenmyyntiin eikä oikeutta käyttää media-aikaa muuhun kuin ei-kaupalliseen mainontaan, ja toimittajalla on oikeus olla julkaisematta mainontaa, minkä se katsoo olevan ristiriidassa tämän sopimuksen kanssa..."

Muhoksen kunnalla on luvalla sanoen aika vähän ei kaupallista mainostettavaa.  Jos mainoksena pyörii Muhoksen logo ,tai Tervetuloa Muhokselle, mitä pahasti veikkailen, on tuolla mainoksella kova hinta. Lisäksi, ”sopimus on voimassa 5 vuotta. Koko kauppahinta on maksettava etukäteen Helmikuun alussa ”. Miksi kauppasumma maksetaan kokonaisuudessaan etukäteen?

Normaali tapa kai olisi, että median toimittaja toimittaa tilaajan tilaaman palvelun ja laskuttaa sen jälkeen tehdystä työstä/media-ajasta. Sopimuksen mukaan palvelun toimittaja toimittaa neljännesvuosittain raportin Muhoksen kunnalle esitetyistä näyttömääristä. Miksei kunta voi silloin maksaa summaa joka on sen aikavälin osuus sovitusta kauppasummasta. Kyllähän perustamiskustannuksia helpottaa se , että saa etukäteen rahat tekemättömästä viiden vuoden työstä. Toisekseen, kun katsoo yrityksen avainhenkilöitä jotka sopimuksen ovat tehneet, ja uuden valtuuston nimiä, tulee tuossakin hieman ristiriitainen olo. Saas nähdä mitä muuta hyvä-veli kauppoja kunnassa saadaan tulevien vuosien aikana aikaan. Vanhat opit näkyvät siirtyneen uusille nopeasti. Olisikohan tuollekin rahalle ollut kuitenkin parempaakin käyttöä. Näköjään vaan pää ja omatunto eivät kiellä mitään tekemästä.

Jari Sirkko

Kirjoitus on julkaistu Tervareitissä  1.2.2013