Eläkeläisten ja syrjäkylien puolesta

Eläkeläisten ja syrjäkylien puolesta


Jo useiden eduskuntavaalien aikana on puhuttu ja luvattu että vanhusten asiat laitetaan ensimmäisenä kuntoon. Hyväuskoiset ihmiset uskoivat tällaisiin lupauksiin. Kuinka on käynyt? Puheita ei ole muistettu, ei ole tehty elettäkään vanhusten asian hyväksi, ei ole esitetty kompensaatiota ruuan ja muiden tarvikkeiden huomattavan hintojen nousun taltuttamiseksi.


Nämä lupaajat ja valtaan pyrkijät ovat olleet hiljaa kuin kusi sukassa. Pitää vaatia vallanpitäjiä toimimaan vanhusten asian puolesta, eikä pelotella eutanasialla.


Kuntauudistuksesta ei ole vanhuksille hyötyä, koska ikäihmiset joutuisivat muuttamaan kalliimpiin asuinolosuhteisiin keskustaajamiin. Näin syrjäkylät häviävät pois. Jos kunnissa ei tunneta syrjäkylien tarpeita tai näiden tarpeiden täyttämiseen ei löydy tahtoa tai tekijöitä, niin syrjäkylien keino selviytyä on aluedemokratia. Aluedemokratiassa kunnassa katsotaan että kylissä voidaan itsenäisesti toteuttaa jotkut tarpeet, sovitaan miten kylässä edustuksellisuus hoidetaan, näiden tarpeiden toteuttamiseksi kylien toimintaan budjetoidaan määrärahat ja kylät vastaavat näiden määrärahojen käytöstä tarkoitettuun toimintaan. Eli toteutuakseen aluedemokratia tarvitsee toimivaltaa sekä rahaa. Rovaniemellä on selvitetty kesällä 2012 aluelautakuntien laajentamista viiteen kylään, tällä hetkellä ainoa aluelautakunta toimii Yläkemijoen alueella.


Erkki Karjalainen


Lähteet:


http://yle.fi/uutiset/lahidemokratian_kasite_on_avainkysymys/6268725


http://yle.fi/uutiset/lahidemokratia_kiinnostaa_rovaniemen_kylissa/5062313