Syrjäseutujen palvelut turvataan kuntauudistuksella

Syrjäseutujen palvelut turvataan kuntauudistuksella


Työ kunnallisen hallintorakenteen parantamiseksi on vaiheessa, mutta eteenpäin nojaavaa

Kuntauudistus on vaalipuheiden kuuma peruna. Juuri kukaan ei kiistä sen tarvetta, mutta kohtuullisen moni haluaa juhlapuheiden jälkeen takertua entiseen.  Kuntauudistuksen seurantaryhmän jäsenenä toimiva aiempi kuntaministeri Martti Korhonen antaa menneisyyteen haahuilijoille sapiskaa. 

- Kuntauudistus on välttämätön. Kyseessä on iso ja monimutkainen asia, johon liittyy kymmeniä erilaisia osioita. Ilman valtion ohjausta eivät nämä hankkeet etene. Tämä on suuren luokan poliittinen kysymys, koska Oulun kaltaisia esimerkkejä ei Suomesta juuri löydy. Täällä on omilla ratkaisuilla päästy pitkälle ja tämäkin asia on hoidettu Oulussa esimerkillisesti, Korhonen toteaa viitaten Uuden Oulun rauhallisesti tapahtuneeseen muodostumiseen.

Työ siis etenee monella tasolla. Valtakunnallisesti ei ole vielä valmista tullut, koska työryhmät muun muassa valtionosuuksien ja demokratian näkökulmista ovat tekemässä pohjustustöitä. Maan hallituksella on puolestaan oma hallinnon kehittämisen ministerityöryhmänsä. 

Vasemmiston puumerkki valtakunnallisuudessa ja demokratiassa

Hallituspuolueena Vasemmistoliitto on painottanut kuntauudistuksessa palvelujen turvaamista kaikille kansalaisille koko Suomessa. Sen ohella Korhonen nostaa esiin demokratian toteutumisen merkityksen.  

Pienituloista kansanosaa ei jätetä hallinnonmyllyn jauhettavaksi, vaan vaikuttamisen mahdollisuuksia parannetaan.

- Kuntalaisia on kuunneltava aidosti. Päätöksenteosta ei saa tehdä ylätason munkkilatinaa, jota vain muutama ihminen pyörittelee. Isoja asioita liittyy esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen, Korhonen painottaa kuntien tulevaisuushaasteita.

”Oppositio saisi kokeilla rehellisyyttä”

Oppositiopuolueista eritoten keskusta on pitänyt suurta möykkää kuntauudistusta vastaan väittäen sen tuhoavan syrjäseutujen tulevaisuuden. Korhonen pitää väitteitä höpöpuheina.

- Me pyrimme hallituksessa juuri luomaan edellytyksiä siihen, että vähäväkisilla alueilla kyettäisiin turvaamaan palvelut kokoamalla ne isommiksi kokonaisuuksiksi. Tällä hetkellä tilanne on se, että pienimmissä kunnissa palveluita on yksityistetty eniten. Siellä demokratia on häivytetty liikelaitoksiin ja kuntayhtymiin. Eihän silloin päätöksenteolla ole vaikuttavuutta, koska ei ole mitä päättää. Oppositioilla on toki oikeus politikoida ja puhua potaskaa, mutta joskus soisi sielläkin kokeiltavan rehellisyyttä.

Kuntauudistusjuna puksuttaa vauhdilla tulevaan, mutta kysymysmerkkejä on vielä suuri määrä. 

- Vielä ollaan vaiheessa, mutta toiminta on eteenpäin nojaavaa.


Olli Kohonen